Retail - Grote winkels - Media Markt

Media Markt en Saturn - ‘We hebben de afvalkosten met 80% teruggebracht’

Sinds 2009 gebruiken alle Nederlandse vestigingen van Media Markt en Saturn een balenpers voor karton en kunststof en een EPS-pers voor styropor. De afvaldienst hoeft daardoor maar twee keer per week langs te komen. “We hebben de afvalkosten met 80% teruggebracht ”, aldus facility manager Rick van der Linden.

Uitdaginen

  • stop Strikt bedrijfsbeleid voor afvalverwerking
  • stop Gemengd personeelsbestand
  • stop Tijdverspilling door het pletten van dozen

Gekozen machine

Verticale balenpers, model X30

Baalgrootte: 1200 x 800 x 1000 mm

Baalgewicht: 275-375 kg - karton/plastic

Voordelen

  • done Verlaagde totale afvalverwerkingskosten
  • done Verbeterde recyclingpercentages
  • done Samengeperste recyclingproducten leveren winst op

Icon_BenefitsThumbsUp_1500x1500

Afvalverwerking bij Media Markt

Media Markt verzamelde vroeger 75% van het afval ongesorteerd in containers. Een kostbare, inefficiënte en zeer zeker niet duurzame procedure. Tijd voor verandering, zo besloot de holding. In 2009 beschikt bijna elke winkel over een balenpers voor karton en plastic en een EPS-perscontainer voor piepschuim.

"Bij een vergelijking van de bedrijfsresultaten met ons zusterbedrijf Saturn in Duitsland bleek dat zij 95% van hun afval sorteren. In Nederland haalden we nog geen 25% en kostte het verzamelen ons € 900.000 per jaar", aldus Rick van der Linden, facility manager bij Media Markt-Saturn Holding Holland. “We kunnen en willen het beter doen dan dat. Ook omdat de groep naar een groener imago toewerkt."

Het elektronicaconcern werkt niet vanuit centrale magazijnen. Elke winkel heeft zijn eigen assortiment op voorraad. Voor hun verpakkingsmateriaal gebruikten sommige Nederlandse winkels al balenpersen die ze huurde bij hun afvalinzamelaar. Bij andere winkels werd alles in containers van 2500 liter gegooid. Bij elke winkel moest de afvalinzamelaar dagelijks langskomen.

Effectieve schaarcilinders

De eerste besparing werd gerealiseerd door te leasen bij Bramidan. Tot dan toe gebruikten sommige bedrijven gehuurde Bramidan balenpersen die naar grote tevredenheid presteerden. Rick: "Betrouwbare, net ogende machines, met een brede vulopening zodat je niets hoeft te snijden of pletten. De sterke schaarcilinders zijn zeer belangrijk voor ons, omdat deze het risico elimineren dat de persplaat afbreekt. Dat is ons overkomen bij machines van een andere fabrikant. En we wilden natuurlijk dat dit niet nog eens zou gebeuren."

Cardboard boxes and two employees from Media Markt at storage room

Kostenbesparing van 40%

Bramidan bood een complete oplossing. De meeste winkels hebben nu een X30 voor karton en plastic, met uitzondering van de winkels waarvan de afdeling Expeditie op verdieping ligt. De vloeren zouden het gewicht van een machine van 2000 kg niet kunnen dragen. Deze winkels blijven werken met perscontainers die buiten staan en die ze huren van de afvalinzamelaar. Ongeveer 90% van de winkels heeft ook een EPS-pers. Deze scheurt het zeer lichte maar enorm volumineuze piepschuim in kleine stukjes en pers het vervolgens samen tot handige blokken, waardoor het tot 90% kleiner wordt. Dat scheelt een hoop ruimte in de voorraadruimte. Alleen in kleinere winkels is de EPS-pers niet rendabel. Zacht plastic afval wordt verzameld in recyclingrekken, totdat het aantal gevulde zakken is om tot een baal samengeperst te worden.

Nu komt de afvalinzamelaar slechts twee keer per week langs, hetgeen een enorme kostenbesparing van 40% betekent. Het recyclebare afval levert zelfs geld op dat wordt gebruikt om het transport te betalen. Rick zegt: "Ons belangrijkste voordeel is echter dat er minder afval naar de verbrandingsoven gaat."

We hebben de afvalkosten met 80% teruggebracht.

— Rick van der Linden, Facility Manager, Media Markt

Feiten over:

Media Markt

Media Markt-Saturn Holding is de grootste elektronicaketen van Europa met meer dan 500 vestigingen in 14 landen: Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Italië, Polen, Hongarije, Spanje, België, Portugal, Griekenland, Zweden, Rusland, Turkije en Nederland. Media Markt heeft in ons land 29 vestigingen, Saturn 12. Het concern voert een breed assortiment in computers, bruingoed, fotografie, witgoed, telecom, film, muziek en games.

Feiten over:

Media Markt

Media Markt-Saturn Holding is de grootste elektronicaketen van Europa met meer dan 500 vestigingen in 14 landen: Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Italië, Polen, Hongarije, Spanje, België, Portugal, Griekenland, Zweden, Rusland, Turkije en Nederland. Media Markt heeft in ons land 29 vestigingen, Saturn 12. Het concern voert een breed assortiment in computers, bruingoed, fotografie, witgoed, telecom, film, muziek en games.

Als u vragen heeft, neem dan contact met ons op.

phone 071 331 1547
mail verkoop@bramidan.nl


Op zoek naar alternatieve afvaloplossingen?
Bekijk ons ​​volledige assortiment

Vul het formulier in en wij nemen contact met u op.

keyboard_arrow_up